Ontslag op staande voet

ontslag op staande voetVoor ontslag op staande voet moet een werkgever een aantoonbare geldige reden hebben en die ook melden. Bijvoorbeeld diefstal, drugs- of drankgebruik of werk weigeren zonder reden. De werkgever mag uitbetaling van het loon direct stoppen.

De werknemer heeft geen recht op een WW-uitkering bij een terecht ontslag. Als de werknemer door opzet of schuld het ontslag heeft veroorzaakt, moet hij wellicht aan de werkgever een vergoeding betalen.

Ontslag op staande voet aanvechten, wat te doen?

Het is wijsheid om niet zomaar papieren te ondertekenen. De werknemer kan in een aangetekende brief stellen dat er geen reden is voor het ontslag op staande voet en dat de arbeidsovereenkomst nog steeds bestaat. Daarbij meldt hij dat hij klaar staat om weer aan het werk te gaan en dat hij doorbetaling van loon verwacht. Ondertussen kan hij ook een WW-uitkering aanvragen.

Naar de rechter

Meestal reageert de werkgever niet positief op zo’n brief. Binnen twee maanden na ontslag kan de werknemer via een kort geding aan de rechter vragen het ontslag terug te draaien en te bepalen dat de werkgever het (achterstallig) loon moet betalen. In plaats daarvan kan ook een vergoeding worden geëist. Vaak leggen partijen zich neer bij deze uitspraak en volgt er geen bodemprocedure. Ook komt het voor dat de partijen tussentijds tot een oplossing of een schikking komen.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail