Hypotheekadvies en bemiddeling

hypotheekadviesHypotheken zijn complexe financiële producten en kundig hypotheekadvies is in de meeste gevallen zeker niet overbodig. Een hypotheekadviseur kan exclusief voor één geldverstrekker adviseren en bemiddelen of voor meerdere geldverstrekkers. Hoe dan ook moet hij een vergunning hebben en zich als financieel dienstverlener houden aan de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Dienstverleningsdocument

Financiële dienstverleners zijn wettelijk verplicht op hun website een dienstverleningsdocument te plaatsen. Zo kunt u de kosten van verschillende adviseurs vergelijken. In het dienstverleningsdocument moeten het volgende worden vermeld:

  • of zij voor één of voor meerdere aanbieders bemiddelen en adviseren,
  • hoeveel varianten van een financieel product zij vergelijken,
  • de gemiddelde kosten en het werk dat zij daarvoor verrichten.

Kosten van hypotheekadvies

Een eerste gesprek ter oriëntatie is vaak gratis. Zo’n gesprek zal niet direct tot een hypotheekofferte leiden; advies en bemiddeling nemen zo’n 25 uur aan tijd in beslag. Voordat een hypotheekadviseur aan de slag gaat moet hij informeren over zijn werkzaamheden en de kosten. In principe kunnen de kosten worden meegenomen in de hypotheek. Wellicht is gespreid betalen mogelijk. Er mag daarvoor geen rente of kosten gerekend worden en de betaling moet binnen 2 jaar zijn voldaan.

Uurtarief of vast bedrag

Een hypotheekadviseur kan een uurtarief rekenen of een vast bedrag. Uiteraard moeten de kosten redelijk zijn. Uurtarieven verschilllen, van € 75 tot € 175. Een vast bedrag kan variëren van € 1400 tot € 2500.

Zorgplicht van de hypotheekadviseur

Uiteraard moet een hypotheekadviseur zijn werk goed doen. Zo moet hij tijdens de looptijd van de hypotheek informeren over veranderingen, bijvoorbeeld het eindigen van een rentevaste periode. Let op, als uw adviseur een standaard verlenging voor u regelt mag hij geen rekening sturen als hij van de geldverstrekker al provisie heeft ontvangen. Voor grote wijzigingen van de hypotheek(vorm) mag een adviseur wel een redelijke vergoeding vragen. Het kan verstandig zijn een serviceabonnement te nemen (de kosten per maand zijn 10 à 20 euro.)

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail