Wat is dienstverlening?

Naast het kopen van producten neemt men diensten af. Dit is een erg breed begrip. Een belangrijk kenmerk is dat u niet de werkgever van de dienstverlener bent. Een bedrijf of ondernemer doet iets voor u, maar is niet bij u in dienst. Veel -maar zeker niet alles- van wat onder dienstverlening verstaan wordt is geregeld in het Burgerlijk Wetboek.

Vaak is er sprake van overeenkomst van opdracht, bijv. bemiddeling door een makelaar of de reisovereenkomst. Ook overeenkomsten met telecomproviders, energiebedrijven of een abonnement bij de sportschool kan men zien als dienstverlening. Dan is er nog aanneming van werk. Men denke aan de aannemer, schilder en klusjesman. Ook een reparatie of het stomen van een kostuum valt onder aanneming van werk.

Resultaatverplichting en inspanningsverplichting

Soms draait de overeenkomst vooral om een resultaat dat bereikt moet worden. Bijvoorbeeld het inbouwen van een keuken, of het schilderen van uw huis. Van een inspanningsverplichting is sprake als u betaalt voor de moeite die een dienstverlener doet. Denk aan een boekhouder of juridisch adviseur. Het werk moet natuurlijk goed worden gedaan, maar het precieze resultaat is moeilijk van te voren te bepalen.

Vaak is bij dienstverlening sprake van beide verplichtingen, in meer of mindere mate. Het ligt maar net aan wat precies is afgesproken, en wat de partijen mochten verwachten. Om misverstanden te voorkomen is het erg belangrijk dat alle afspraken duidelijk op papier staan,  en dat de algemene voorwaarden worden bestudeerd.  

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail