Hypotheekrente: variabel of rentevaste periode?

variabele rente of vaste renteperiodeHypotheekrentes schommelen voortdurend. U kunt kiezen voor het maandelijks betalen van
variabele rente, maar u kunt de rente ook vastzetten. Een combinatie is vaak ook mogelijk. Bij het kiezen is het belangrijk om uw (toekomstige) financiële situatie goed te overzien.

Variabele rente

De variabele rente is vaak lager dan een vaste rente maar betekent ook meer risico: de rente kan immers (flink) stijgen. Een rentestijging van 1% kan de maandlasten flink verhogen. Er kan ook een plafondrente worden afgesproken; een maximale variabele rente. Zo kan het risico worden ingeperkt. Ook kan op den duur toch worden gekozen voor een rentevaste periode.

Rentevaste periode

Een rentevaste periode kan voor enkele jaren, maar ook voor de volle 30 jaar. Een lange rentevaste periode zal duurder zijn dan een kortere rentevaste periode. Maar bij een lange rentevaste periode weet u wel waar u aan toe bent en u loopt geen renterisico.   

Aflopen rentevaste periode

Geldverstrekkers zijn wettelijk verplicht om minstens 3 maanden voordat de rentevaste periode afloopt met een nieuw voorstel te komen. U hoeft niet akkoord te gaan en kunt gerust vragen naar andere renteperiodes. Het is belangrijk om vóór de gestelde inzenddatum uw keuze te laten weten. Anders zal de geldverstrekker weer dezelfde renteperiode vaststellen. Let op, als het een standaard verlenging betreft mag uw hypotheekadviseur geen rekening sturen als hij van de geldverstrekker al provisie heeft ontvangen.

Bij de geldverstrekker blijven is overigens niet verplicht. U kunt na een rentevaste periode (bijna altijd) zonder boete overstappen naar een andere geldverstrekker.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail