Ongevraagde toezending en vervolgzending

Het komt voor dat een bedrijf zonder dat er is besteld producten stuurt, soms in combinatie met vervolgzendingen of een dienst. Het ongevraagd toezenden van producten en diensten zonder toestemming of overeenkomst is bij de wet verboden. De ontvanger hoeft niet te betalen en mag het ontvangene houden. Let op, als de ontvanger accepteert en betaalt is er wel een overeenkomst gesloten.

Proefpakket en ongevraagde vervolgzendingen

Soms worden ongevraagd vervolgzendingen gestuurd na het bestellen van een gratis proefpakket – bijv. setjes vitaminepillen. De verzender stelt dat de ontvanger akkoord is gegaan met vervolgzendingen en verwacht betaling. Het is wijsheid om goed na te gaan hoe de bestelling is verlopen. Als blijkt dat er toch een overeenkomst is gesloten kan de ontvanger misschien een beroep doen op de wettelijke bedenktijd.

Toestemming voor vervolgzendingen?

Werd bij het bestellen niet geïnformeerd over vervolgzendingen? Of stond de optie voor vervolgzendingen bij het bestellen al aangevinkt? Dan zijn de vervolgzendingen géén deel van de overeenkomst. Hetzelfde geldt als info over vervolgzendingen (of abonnementen) zijn weggestopt in algemene voorwaarden. Een brief bij een proefpakket met de mededeling dat de ontvanger het moet melden als hij geen vervolgzendingen wil is niet toegestaan. Als de ontvanger vergeet zo’n melding te doen is er dus geen overeenkomst!

Wat te doen?

Uiteraard hoeft de ontvanger niets te betalen en hij mag ontvangen producten houden. Als het bedrijf blijft aandringen kan de ontvanger melden dat er nooit toestemming is gegeven, en dat het bedrijf moet bewijzen dat die toestemming er wèl was. De ontvanger kan ook niets doen, maar zo’n melding kan aanmaningen en vervolgzendingen voorkomen.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail