Hypotheek extra aflossen

hypotheek extra aflossenDe laatste jaren zijn de huizenprijzen gedaald waardoor huizenbezitters vaker overwegen de hypotheek extra af te lossen. Maar ook een verhoging van het inkomen kan reden zijn om sneller af te lossen. In sommige gevallen kan extra aflossen een verstandige zet zijn.

Spaargeld levert weinig op

Vanwege de lage spaarrente kan het fiscaal voordelig uitpakken om spaargeld te gebruiken voor vervroegd aflossen. Spaargeld levert tegenwoordig erg weinig op aan rente terwijl de rente op de hypotheek flink hoger is.

Kleine hypotheek

Als het hypotheekbedrag veel lager is dan de waarde van het huis kan extra aflossen aantrekkelijk zijn, helemaal als de rentelasten per jaar lager zijn dan de inkomstenbelasting op de eigen woning (eigenwoningforfait). In dat geval is er namelijk geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Tophypotheek en renteopslag

Bij een tophypotheek (een hypotheek hoger dan 75% van de executiewaarde van de woning) hanteren geldverstrekkers vaak een renteopslag; de rente is dan wat hoger omdat de geldverstrekker meer risico loopt. Extra aflossen vermindert dat risico zodat de rente omlaag kan, wat voordeel oplevert.

Spaar-,  leven- of beleggingshypotheek

Het is maar de vraag of het extra aflossen van een spaar-,  leven- of beleggingshypotheek verstandig is. Bij deze hypotheken wordt via maandelijkse premiebetaling gespaard, zodat aan het eind van de looptijd geheel kan worden afgelost. Als echter na aflossing een bedrag overblijft moet daarover inkomstenbelasting worden betaald.

Voorwaarden voor extra aflossen van hypotheek

Bij alle geldverstrekkers is het mogelijk om jaarlijks boetevrij extra af te lossen. De percentages liggen tussen de 10 en 20 % van het hypotheekbedrag – zie de algemene voorwaarden bij de hypotheek. Vaak geldt een minimumbedrag,  bijvoorbeeld € 2000. Er zijn overigens geldverstrekkers die geen boetes opleggen, ongeacht hoeveel men wil aflossen. In bepaalde gevallen kan (bijna altijd) boetevrij worden afgelost:

  • bij overlijden,
  • bij verkoop van het huis,
  • als de actuele rente hoger is dan de rente in het contract (de geldverstrekker heeft dan geen renteverlies),
  • bij het aflopen van de rentevastperiode.

Volledig aflossen

Als volledig wordt afgelost kan de geldverstrekker administratiekosten rekenen. Let op, het doorhalen van de hypotheek in de hypotheekregisters brengt notariskosten met zich mee.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail