Bemiddelingskosten bij huur: Hoge Raad doet belangrijke uitspraak

bemiddelingskosten bij huurDe Hoge Raad heeft zich uitgesproken over bemiddelingskosten die particuliere huurders vaak moeten betalen om een woning te kunnen bemachtigen. Deze kosten kunnen flink oplopen: 1 maand huur -exclusief 21% btw!- is niet ongewoon. In veel gevallen worden ook nog administratie- of contractkosten gerekend.

Wat waren de feiten?

In deze zaak toonde het bemiddelingsbureau op zijn website woningen zonder het precieze adres. Alleen als ‘courtage’ werd betaald kon het tot een huurovereenkomst komen. De verhuurder hoefde niets te betalen. Via deze constructie werden de kosten afgeschoven op de woningzoekende. De kantonrechter vroeg de Hoge Raad om een prejudiciële uitspraak.

Oordeel van de Hoge Raad

De Hoge Raad heeft bepaald dat een bemiddelingsbureau (of makelaar) die op zijn website een woning te huur aanbiedt géén bemiddelingskosten mag bedingen. In zo’n geval treedt het bureau op als bemiddelaar van de verhuurder, ook als deze niets hoeft te betalen. Het bureau dient twee heren als een huurder dan bemiddelingskosten moet betalen, wat in strijd is met de wet. Bij kamerhuur zijn bemiddelingskosten overigens (nog) wel toegestaan.

Wat te doen bij onterechte bemiddelingskosten?

Woningzoekenden betalen vaak toch maar bemiddelingskosten om een woning te kunnen krijgen. Een beding met betrekking tot courtage is echter ongeldig; de huurder kan het beding achteraf vernietigen en het geld terugeisen. Dat kan tot 5 jaar na betaling van de bemiddelingskosten. Het is wijsheid om in de aangetekende brief te melden dat de kantonrechter zal worden ingeschakeld als het bemiddelingsbureau niet terugbetaalt.

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail